Turecka zupa z soczewicy

W Turcji mnie jeszcze nie było. Jednak ten kraj jest bardzo wysoko na mojej liscie, także ze względu na kulinarne specjały. Czytając relacje z pobytu, potrawy z tego kraju zawsze są wychwalane. Może zatem spróbować przyrządzić coś jeszcze przed podróżą? Przejrzałam zapasy w swojej kuchni i narafiłam na słoik soczewicy. Jak się okazuje, ta idealnie nadaje się na pyszną turecką zupę. Proces przygotowania również nie jest skomplikowany, a zatem dziś serwuję właśnie to danie. Znalazłam kilka wersji przepisów, jednak każdy z nich opiera się w zasadzie na kilku głównych składnikach: soczewicy, pomidorach, bulionie, cebuli i czosnku.

Kuchnia turecka wyróżnia się niezwykłym wyrafinowaniem i bogactwem dań. Turcy upowszechnili picie kawy i herbaty, orientalne słodycze i bakalie, ciasto filo (yufka), a obecnie także kebab, które jest zaledwie namiastką tureckich specjałów. Tureckie śniadanie są bardzo obfite i składają się zwykle z serów, pieczywa, warzyw, a nierzadko także zup i resztek obiadu z poprzedniego dnia. Pozostałością po sułtańskich zwyczajach są serwowane podczas spotkań towrzyskich zakąski (meze), którym towarzyszy anyżowa raki. Zakąski podawan są wszystkie naraz, a biesiadnicy kosztują po trochu każdą z nich. Ich niezliczone warianty bazują na warzywach, z przewagą przeróżnych dań z bakłażanów, dolmas (nadziewanych ryżem warzyw i liści winogron) oraz na owocach morza, serach, oliwkach, wędlinach, a także pastach z fasoli i ciecierzycy. Na obiad serwowane są pilawy z ryżu lub bulguru z warzywami i mięsem, a także różne odmiany kebabów. Kolację, na wzór środziemnomorski spożywaną późnym wieczorem, otwierają meze, po któych podaje się pierożki manti, sałatki, mięsa z grilla, pilawy i inne przysmaki. Całość wieńczą niezwykle słodkie tureckie desery. W ciągu dnia Turcy popijają ze szklanek herbatę (Çay).

Wracamy jednak do naszego dzisiejszego dania. Podam Wam dwie wersje przepisu na turecką zupę z soczewicy. Korzystałam z pierwszego.

Przepis nr 1

SKŁADNIKI

1 cebula

1 duży ziemniak

2 filiżanki soczewicy (czerwonej lub brązowej)

1 marchew

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Pomidory z puszki 5 ząbków czosnku

kawałek selera

1,5l bulionu

sól, papryka ostra (łyżeczk), papryka słodka (2 łyżki), kolendra (łyżeczk), mięta, tymianek, kminek

oliwa

    PRZYGOTOWANIE

Obrać cebulę oraz czosnek i pokroić w kostkę lub talarki. Rozgrzać trochę oliwy w garnku. Wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć do zeszklenia. Rozpuścić kostkę bulionu w 1,5l wody. Pokroić ziemniaka, selera i marchewkę, wrzucić do garnką i zalać bulionem. Dodać soczewicę, niech wszystko gotuje się do miękkości. W miedzyczasie dodać koncentrat pomidorowy, pół puszki pomidorów, 2 łyżki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kolendry (najlepiej mielonej, ja nie miałam i dodałam kuleczki), trochę posolić. Gotować ok. 40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa za bardzo zgęstnieje, dolać trochę wody. Za pomocą blendera, zmiksować zupę. Można zaserwować w wersji bez miksowania. Podawać w miseczkach, posypać miętą. Można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.

 

Przepis nr 2

SKŁADNIKI

1/2 szklanki soczewicy (czerwonej lub brązowej)

1 pomidor1 duża cebula

5 ząbków czosnku

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1,5l bulionu

1/4 szklanki ryżu

1 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżki suszonej mięty (lub 6 gałązek świeżej)

sół i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę wypłukać i osączyć na sicie. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, zeszklić czosnek i cebulę, dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, wrzucić pomidor praz paprykę słodką i ostrą. Smażyć 2-3 minuty, po czym wsypać soczewicę i ryż. Zalać bulionem, doprawić miętą, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny, aż soczewica zmięknie. Jeśli zupa zanadto zgęstnieje, dolać trochę wody. Gotową zupę zdjąć z ognia, przestudzić 10 minut, ewentualnie zmiksować. W rondelku roztopić pozostałe masło, podsmażyć ze szczyptą papryki i mięty, polać nim zupę na talerzach. Podawać z turecką pitą.

Nie wiem, jak smakuje taka zupa w Turcji, nie chwaląc się, moja wyszła pysznie:) UWAGA: zupa ma silne właściwości rozgrzewające, tak więc idealna na zimę.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>